Az elektromos készülékek érintésvédelmi osztályai

Az elektromos készülékek burkolatai, kezelőfelületei, sőt azok tartói sem állnak feszültség alatt kivéve, ha valamilyen meghibásodás éri őket.

Az érintésvédelem célja éppen ezért azoknak a baleseteknek a megelőzése, ami a berendezések feszültség alatt nem álló, viszont a meghibásodás következtében mégis veszélyessé váló részeinek megérintése miatt következnek be.

A gyártócégek kötelesek feltüntetni a termékeken, hogy a felhasználó milyen módszerekkel előzheti meg az áramütést, a kialakított szerkezeti megoldások alapján 3 érintésvédelmi osztályt különböztetünk meg. Minél magasabb osztályban van egy készülék, annál biztonságosabbnak minősül. Az első védelmi osztályba soroljuk a villamos motorokat, a hűtőszekrényt és a villanyvasalót. A másodikba kerültek a televíziók, hajszárítók és porszívók, amíg a legbiztonságosabb harmadik osztályban a törpefeszültséggel üzemeltethetőek vannak, mint a világítótestek és a gyermekjátékok.

Jól látható tehát, hogy a hétköznapi dolgokhoz is elengedhetetlen az érintésvédelem! Ha Önnek is szüksége van ellenőrzésre, keressen minket bizalommal a honlapon közzétett elérhetőségeken!

Webshop: shop.borosesfiai.hu
Weboldal: www.borosesfiai.hu