Ha nyár és zivatar⛈️, akkor villámlás! ⚡ De mit tegyünk, ha becsap a ménkű?

Szabadban?

Keressünk menedéket, ha a villámlás és a mennydörgés közt kevesebb, mint 15 másodperc telik el, mert valószínűleg veszélyes viharral nézünk szembe.

Vízen, vízparton?

A víz vonzza és vezeti az áramot, így bármilyen vízi járművel igyekezzünk kikötni, a horgászbotot csukjuk össze és fektessük le, mert nyílt vízen villámhárítóként működhet, ha fürdőzés közben ér a vihar, sürgősen jöjjünk ki.

Sík terepen?

Ha fedetlen helyen vagyunk kénytelenek tartózkodni, menjünk minél alacsonyabbra, de kerüljük a vizeket, partokat is. Oszlopok, kilátók, távvezetékek közelségét is kerüljük, ne hasaljunk vagy feküdjünk, lényeg hogy minél kisebb felületen érintkezzünk a talajjal. Fák alatt sem biztonságos, ha bármilyen elektromosságot vezető tárgy van nálunk, tegyük messzebb saját magunktól, ha többen is vagyunk, tartsunk egymástól legalább 5 méteres távolságot.

Erdőben?

A sík terepnél valamivel biztonságosabb helyszín, de természetesen veszélyes a fák törzsének támaszkodni, főleg az erdő szélén álló fák esetében.

Hegyekben?

Szikla tetején nagyobb az esélye a villámcsapásnak, úgyhogy igyekezzünk minél lejjebb ereszkedni a vihar érkezési irányával ellentétes oldalon, lehetőleg fémeszközök – csákány, karabiner – nélkül. Keressünk száraz, törmelékes kőzettel borított talajt. Ha a felszínen szétterjedő villám gyaloglás közben vagy nyitott lábakkal ér, az végzetes is lehet, úgyhogy zárt lábbal guggoljunk le, és tegyük a fülünkre a kezünket, hogy közben semmihez nem érünk hozzá, maximum a táskánkon üljünk, ha nincs benne fém! Barlangok bejáratában tilos állni, és az omladékos részek sem biztonságosak!

Épületben?

Itt vagyunk a legnagyobb biztonságban, de azért jó az elővigyázatosság, maradjunk távol a vízvezetékektől, ajtótól, ablaktól, vezetékes telefont ne használjunk, kézmosót, zuhanyzót, kádat ne használjuk!

Autóban?

Ne érjünk semmihez, fémes részekhez és karosszériához végképp ne!

Épület érintés- és villámvédelemmel kapcsolatban is tudunk segíteni.

Webshop: shop.borosesfiai.hu
Weboldal: www.borosesfiai.hu